
İktidar vatandaşı yokluğa mahkûm etti
Dünyada bolluk var. Sermaye bol, petrol bol, pamuk bol, demir cevheri bol, gıda bol. İşte bu bolluk nedeniyle saydığımız temel malların hepsi ucuz ama Türkiye’de maalesef kıtlık var.
Dünyada bol ve ucuz olan sermaye bu ülkeye gelmiyor. Çünkü öngörülebilir hukuk sistemi yok. Bu nedenle yatırım yapılamıyor, ekonomi büyüyemiyor. İşsizlik artıyor. Dünyada işsizlik azalırken Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 11,3’e yükseldi. Ve Güney Afrika, Mısır ve Polonya’dan sonra benzeri ülkeler arasında yüksek işsizlikte Türkiye dünya dördüncüsü oldu. Bu arada dolar bazında bu ülkenin milli geliri 823 milyar dolardan 800 milyar dolara geriledi.
ABD PETROL STOKLARI 1982’DEN BERİ EN YÜKSEK DÜZEYE ULAŞTI
Yine dünyada petrol stoklar arttı. The Wall Street Journal’dan Josh Zumbrun ve And Caroly Cui’nin haberine göre bu ay ABD’nin hampetrol stokları 489 milyon varile yükseldi. Bu düzey stok 1982’den beri bütün zamanların en yüksek stoku oluyor. Ama bizde akaryakıtın fiyatına her gün zam yapılıyor. Çünkü Türk lirasının değeri korunamıyor. Bir de vergi gelirinin üçte biri akaryakıttan elde ediliyor.
Bu arada dünyada gıda bol. Gıda fiyatları geriliyor. Maalesef yüzde 15,5 gıda fiyat enflasyonu oranıyla Türkiye dünyanın en pahalı ülkesi oldu. Hemen belirtmekte fayda var. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Mart ayı verilerine göre dünya gıda fiyat endeksi geçen yılın aynı ayına göre 40 puan gerileyerek 173.8 düzeyine indi. Dünyada şeker, bitkisel yağ, et ve tahıl fiyatları azalıyor. Hattâ şeker fiyatlarında aylık düşüş oranı yüzde 19,1 oranında oldu. Bir de Asya ülkeleri et üretimlerini artırdılar. Böylece et ithal talepleri düştü. Yine Rusya’nın et ithalatını kısıtlaması dünya et fiyatlarını geriletti. Bir de bol olan tahıl nedeniyle fiyatlar geçen yılın aynı ayına göre Mart’ta yüzde 18,7 oranında geriledi.
DÜNYADA BUĞDAY FİYATI YÜZDE 34 GERİLEDİ, BİZDE YÜZDE 18 ORANINDA ARTTI
Niye anlattık bütün bunları?
Şundan anlattık… Dünyada temel mallar bol ve fiyatları geriliyor. Bizde ise mal kıtlığı var. Her malın fiyatı hızla artıyor. Hemen bir örnek verelim 2002’de buğday üretimi 19,5 milyon ton düzeyindeydi. Hâlbuki 2014’te buğday üretimi 19 milyon tona geriledi. 2002’de nüfus 67 milyon, kişi başına buğday üretimi 291 kilogramdı. Oysa 2014’te nüfus 77 milyon oldu, kişi başına buğday üretimi 244 kilograma geriledi. İşte bu nedenle geçen yıl bu ülkede tonu 642 lira olan ekmeklik buğdayın fiyatı yüzde 18 oranında artarak 757 lira oldu.
Hemen dünya fiyatlarını hatırlatalım. ABD buğday fiyatı geçen yıla göre yüzde 35 oranında gerileyerek tonu 351 dolardan 227 dolara, Fransız buğday fiyatı yüzde 34 gerileyerek tonu 229 dolardan 198 dolara, Rus buğdayının fiyatı yüzde 27 oranında gerileyerek 292 dolardan 212 dolara düştü.
Anlayacağınız dünyada bolluk var. Bütün malların fiyatı gerilerken bu ülkenin ekonomi yönetimi hepimizi yokluğa, pahalılığa mahkûm etti.
*
Not :
Geçmiş yazılara şu linkten ulaşabilirsiniz: