
Fenerbahçe’nin tepkisi
Basketbol Federasyonu başkanlık seçimi öncesi adaylardan birine tepki gösteren Fenerbahçe yönetimi, bu adayın seçilmesi hâlinde ligden çekileceklerini açıklamış.
Tepkinin gerekçeleri olarak da karşı oldukları adayın 3 Temmuz sürecinde TFF yönetimindeki görevi esnasında Fenerbahçe aleyhinde eylemlerde bulunması gösterilmiş.
Bu iddialar ne kadar doğru bilemiyoruz. 3 Temmuz süreci yeniden yargılama aşamasında olduğu için bu konuda görüş belirtmek ya da yorum yapmak uygun değil.
Fenerbahçe yönetimi, bu şahsın spor teşkilatının kendisini desteklediği beyanlarına da yer verdiğini belirterek Gençlik ve Spor Bakanı’ndan Basketbol Federasyonu seçimlerinde oy kullanacak spor teşkilatı memurlarına oy kullandırmaması talebinde bulunmuş.
Anlaşıldığı kadarıyla Fenerbahçe yönetiminin spor federasyonlarının siyasi baskı ve etki altındaki sistemine itirazı yok sadece bir adaya itirazı var.
Memurların emir ve talimatla oy kullandığının farkındalar ancak itiraz etmeyecekleri bir aday olursa bunu demokratik, doğal ve normal karşılayacaklar.
Eğer Fenerbahçe yönetimi bu seçime gerekçe bile göstermeden katılmama kararı alsaydı bize göre spor kamuoyuna çok ciddi bir mesaj vereceği gibi taraftarının ruhuna daha uygun bir tavır sergileyerek, Türkiye spor tarihinde de altın bir sayfa açmış olacaktı.
Bu sütunda defalarca yazdık. Spor federasyonları seçimleri tamamen siyasi baskı ve etki altında yapılıyor. Belediye spor kulüpleri ve memur delege oylarıyla, bütçe ve teftiş tehdidiyle seçimler siyasi kontrol altında.
Bu sisteme uygun adaylar gerekli siyasi desteği sağlayıp yönetim kurulu üyelerini iktidar partisine yakın isimlerden oluşturarak seçimlere (!) katılıyorlar. Fenerbahçe’nin karşı olduğu aday, siyasi destekle 2004 yılında Turgay Demirel’e karşı aday olup Basketbol Federasyonu başkanlığı seçimini Aziz Yıldırım’ın aleyhindeki kampanyasıyla iki oy farkla kaybedince futbola meylederek önce TFF genel sekreteri oldu, sonra da üç dönem başkan yardımcılığı yaptı. Yani bu adayın siyasi destek konusunda pek sıkıntısı yok.
Fenerbahçe yönetimine bu sistemde siyasi destekle seçtirilen federasyon başkanlarının tümünün adil, tarafsız ve bağımsız olamayacağını hatırlatmak isteriz. Bu sistemde siyasi iktidarın istemediği birinin federasyon başkanı olması imkânsız.
Sporumuz Cumhuriyet tarihi boyunca tek parti dönemleri ve askerî darbe yönetimleri de dâhil hiç bu kadar siyasi baskı ve vesayet altında olmadı. Asıl karşı çıkılması gereken bu.
ÇÖKÜŞ
Fenerbahçe futbol takımı perşembe akşamı Bursaspor karşısında tam bir çöküş sergiledi. Şenol Güneş yönetimindeki Bursaspor ise hak ederek Kupa’da finale kaldı. Şenol Hocayı ve futbolcularını kutluyoruz. Bursaspor çok kaliteli bir takım. Ligde daha iyi bir sıralamayı hak ediyordu.
Şenol Hoca yönetimindeki Bursaspor’un mevcut kadrosunu koruyup birkaç takviyeyle gelecek sezon daha başarılı olacağına, krizdeki futbolumuza katkıda bulunacağına inanıyoruz.
Şampiyonluğu, dördüncü yıldızı hedefleyen Fenerbahçe’nin son haftalardaki düşüşünün, Bursaspor karşısındaki çöküşünün, teknik direktörünün şampiyonluk umutlarını Beşiktaş’ın Galatasaray’ı yenmesine bağlamasının değerlendirmesini Fenerbahçe taraftarlarına bırakalım.