Çarşamba , 27 Mayıs 2015
Anasayfa » Yazarlar » Atatürk döneminde kişi başına iki koyun düşüyordu, ya şimdi…
Atatürk döneminde kişi başına iki koyun düşüyordu, ya şimdi…

Atatürk döneminde kişi başına iki koyun düşüyordu, ya şimdi…

Dün Merkez Bankası enflasyon hedefini revize etti. Ve yıl başında yüzde 5,5 olarak tahmin ettiği enflasyon hedefini yüzde 6,8’e yükseltti.

 

Peki, Merkez niye enflasyon hedefini yükseltti?

 

Yükseltti, çünkü gıda fiyatları hızla artıyor. Şu anda yüzde 15,5 oranında olan yıllık tarım fiyatları artışı, enflasyonu hızla yukarıya çekiyor. Bu arada Merkez gıda fiyat enflasyonunun 2015’te yüzde 9 olacağını düşünüyor. Ve bu tahmine dayanarak enflasyonu yüzde 6,8 olarak hedefliyor. Tabii yeni hedef yüzde 6,8’in tutması için gıda fiyat artışının yüzde 9 olması şart. Ama bu oranı tutturmak zor görünüyor. O hâlde 2015 sonunda yüzde 6,8 oranındaki enflasyon hedefi tehlikeye giriyor.

 

SAVAŞLAR NEDENİYLE KADINLARIN EKİP BİÇTİĞİ DÖNEMDE KİŞİ BAŞINA BUĞDAY ÜRETİMİ BUGÜNDEN 22 KİLOGRAM FAZLAYDI

 

Gelelim bütün bunları niye anlattığımıza…

 

İktidar son 13 yılda lüks AVM, lüks konut, lüks lokanta ve lüks otomobillere yatırım yaptı. Tabii kaynakları lükse harcayınca GAP ve Konya Ovası sulamasına para kalmadı. Böylece tarımsal üretim nüfus artışına ve yıllık 35 milyonu bulan turist girişine paralel olarak artmadı. Hattâ geriledi. Hemen hatırlatalım diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi 2002 yılında 19,5 milyon ton olan buğday üretimi 2014 yılında 19 milyon tona geriledi. İşte bu durum gıda fiyatlarını hızla artırdı. Dolayısıyla yükselen gıda fiyatları enflasyonu yukarıya çekti. Bu arada düşük gelir gruplarının bütçesinde gıda harcaması daha fazla yer işgal ettiğinden geçim sıkıntısı çoğaldı.

 

Şimdi gelelim asıl konumuza…

 

İktidar Atatürk- İnönü dönemini sık sık eleştiriyor. Oysa Atatürk ve İnönü döneminin tarım verilerine baktığımızda bugünden çok daha iyi olduğunu görüyoruz. Hattâ Balkan, Birinci Dünya ve Kurtuluş savaşlarında şehit olan erkek nüfusu nedeniyle tarlaları kadınların ekip biçtiği 1935-1940 yılları arasında kişi başına buğday üretimi 266 kilogramı buluyordu. Oysa 2014 yılı sonu itibariyle kişi başına buğday üretimi ancak 244 kilogram oldu.

 

FAO VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE’DE 27,2 MİLYON, İRAN’DA 50,2 MİLYON KOYUN VAR

 

Yine Atatürk döneminde 1938 yılı dikkate alındığında Türkiye’de koyun sayısı 26 milyon düzeyindeydi. Ve nüfus 16 milyon olduğundan kişi başına yaklaşık iki koyun düşüyordu. Ya şimdi Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun en son verilerine göre Türkiye’de koyun sayısı 27,2 milyon olduğundan 77,6 milyon nüfus dikkate alındığında kişi başına ancak bir koyunun üçte biri düşüyor. Yine FAO verilerine göre nüfusu 77,4 milyon olan komşumuz İran’da 50,2 milyon koyun bulunuyor.

 

Anlayacağınız Türkiye’de lüks ve popülist harcamalarla kaynaklar israf edilince tarıma para kalmadı. Dolayısıyla son 13 yılda tarım geriye gitti. Ve bu nedenle gıda fiyatları hızla arttığından Merkez Bankası enflasyonla mücadelede çaresiz kaldı. Ve Merkez kurtuluşu Gıda Komitesi’ne üye olmakta buldu. İşte son durum bu.

 

[email protected]

 

*

Not:

Geçmiş yazılara şu linkten ulaşabilirsiniz:

http://arsiv.taraf.com.tr

Etiketler:

Hakkında Süleyman Yaşar

Süleyman Yaşar
Süleyman Yaşar, Türk yazar, öğretim üyesi, eski bürokrat ve gazeteci. Eski Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili olarak bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisidir.