Cumartesi , 30 Mayıs 2015
Anasayfa » Manşet » Demirtaş Taksim’e karanfil bıraktı ve Davutoğlu’na seslendi…’Gelin…’
Demirtaş Taksim’e karanfil bıraktı ve Davutoğlu’na seslendi…’Gelin…’

Demirtaş Taksim’e karanfil bıraktı ve Davutoğlu’na seslendi…’Gelin…’

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1 Mayıs 1977 tarihinde hayatını kaybedenleri anmak için Kazancı Yokuşu’nda düzenlenen programa katıldı. Burada konuşan Demirtaş, “Taksim’i yasaklamak 1 Mayıs’ı yasaklamaktır. Sayın Başbakan’a çağrı yapıyorum; seçim öncesinde gelin şu 1 Mayıs’ta işçiler bayramı bayram gibi kutlasınlar” dedi.

Demirtaş, Kazancı Yokuşu’ndaki anıta karanfil bıraktıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Sadece Türkiye’de değil, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı’nın dünyada da zorlu mücadelelerle kazanıldığını belirten Demirtaş, “İşçinin hakkıdır, iktidarların, hükümetlerin çalışanlara işçilere bir lütfü, armağanı, hediyesi değildir. Türkiye’de de dünya ile birlikte kutlanırken aynı zamanda da 1977 Taksim işçi katliamının da bir anması olarak bu meydanlar, alanlar bir kez daha hatırlanıyor. Türkiye’de Taksim Meydanı 1 Mayıs’ın sembolüdür” diye konuştu.
Selahattin Demirtas
TAKSİM’İ YASAKLAMAK 1 MAYIS’I YASAKLAMAKTIR

 

Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Müslümanlar Kabe’ye giderler hacı olmak için, Museviler Kudüs’e giderler. Dini inançların merkezleri mabetleri vardır. Onun dışında hiç bir yer de onu yapamazsanız. Dini bir inanç açısından söylemiyorum ama işçi açısından da Taksim olmazsa olmaz bir yerdir. Burada anma yapılamazsa o yıl Türkiye’de 1 Mayıs kutlanmamış sayılır. 1 Mayıs şehitleri anılmamış sayılır. Taksim’i yasaklamak 1 Mayıs’ı yasaklamaktır.

 

BAŞBAKAN’A ÇAĞRI

 

Sayın Başbakan’a çağrı yapıyorum seçim öncesinde gelin şu 1 Mayıs’ta işçiler bayramı bayram gibi kutlasınlar. Anmasını da 1977 1 Mayıs’ının anısına uygun bir şekilde gerçekleştirsinler. Bizler de siyasiler olarak işçilerimizin bu anmasında dayanışmasında yanlarında olalım. Biz HDP olarak işçi emekçi sendikalarının, meslek örgütlerinin bu tutumunun çok haklı olduğunu düşünüyoruz. En küçük bir şiddet olmaması için de çaba sarf edeceğiz.”

Taksim’de kutlamalara izin verilmemesi durumunda tavırlarının ne olacağı sorulan Demirtaş, “Bu meşru bir haktır. Biz siyasi partiler olarak sorun çıkmaması, işçilerin zarar görmemesi için çaba sarf ederiz. Onların yanında oluruz” ifadelerini kullandı.

KANLI 1 MAYIS’TA ÖLENLERİ KARANFİLLERLE ANDILAR

Bu ara Taksim Meydanı’nda bir araya gelen sendikaların temsilcileri, siyasi partiler ve meslek örgütleri 1977 yılı 1 Mayıs kutlamalarında hayatını kaybeden işçileri andı. Kazancı Yokuşu’ndaki anıta karanfil bırakan katılımcılar, 1 Mayıs’ta Taksim’de olmayı istediklerini dile getirdi.

1 Mayıs 1977’de ölenleri anmak için HDP Genel Başkanı Sefahattin Demirtaş, CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, Mustafa Sarıgül ile DİSK, KESK, TTB, TMMOB gibi kuruluşların temsilcileri Atatürk Kültür Merkezi önünde toplandı. ‘1 Mayıs alanı Taksim alanı’, ‘Yaşasın 1 Mayıs’, ‘1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı’ şeklinde sloganlar atan grup, Kazancı Yokuşu’na geldi. 1977 ‘de hayatlarını kaybeden işçiler için yaptırılan anıt önünde saygı duruşunda bulunan grup, anıta karanfil bıraktı.

Selahattin Demirtas

‘1 MAYIS’TA TAKSİM’DE OLACAĞIZ’

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, kanlı olayların üzerinden 38 yıl geçtiğini vurguladı. Ölen işçilerin anısını yaşatmaya çalıştıklarını ifade eden Çerkezoğlu,  “Biz buradaydık, devletin provokatörleri de işçilerin birliğinden, yan yana gelişinden rahatsız olanlar da buradaydı. Tetikçileri de pusudaydı. Kol kola omuz omuza vermiş halaylarıyla, türküleriyle yepyeni bir dünyanın türküsünü söyleyenleri hazmedemediler” dedi.   Çerkezoğlu, şöyle devam etti:

“Meydanlar bir ülkede yaşayan halkların, işçi sınıfının, emekçilerin, kadınların, gençlerin ortak tarihi ve bellediğidir. İstanbul’da tarihsel ve politik anlamıyla Taksim Meydanı’nda kutlama talebini yok saymanın insanlara nefes almayı, su içmeyi yasaklamak kadar kendi tarihini, belleğini, sınıfını inkar etmeyi istemek kadar akıl dışı olduğunu söylüyoruz. Buradan bir kez daha ilan ediyoruz. Taksim’deki bu TOMA’lar bu bariyerler işçi sınıfının, emekçilerin önüne dikilecek olan bu bariyerler bütünüyle yasa dışıdır. İşçi sınıfının büyük mücadelelerle resmi tatil ilan ettirdiği bir günü silahlı adamların gölgesinde ev hapsinde geçirmeyi  kabul etmiyoruz. Bu nedenle 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.”

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de işçilerin birlikteliği ve ortak duruşundan korkulduğunu belirterek, 2013 ve 2014 yıllarında İstanbul’da geniş alanların fiili sıkıyönetim ilan edilerek yasak kente dönüştürüldüğünü söyledi. Özgen, işçi haklarına sahip çıkmak ve geçmişteki tarihsel mücadele bağlarına ilişki kurmak için bu ısrarı devam ettirdiklerini anlattı.

CİHAN