
Ressam ve resim filmleri
İstanbul Modern Sinema, Ressam ve Resim: Mehmet Güleryüz Retrospektifi sergisine paralel bir film programı sunuyor. Ressam ve resim ilişkisini inceleyen, tarihte iz bırakmış ressamların iç dünyalarına, özel hayatlarına bakan, resmin sanatsal referanslarından satış pratiğine çeşitli unsurlarını ele alan filmler hem ressamların korku ve tutkularını, hem de yaşadıkları dönemin sanatla ilişkisini yansıtıyorlar. Bugün başlayıp 3 Mayıs’a kadar devam edecek seçkide öne çıkan filmler arasında, Mike Leigh’in empresyonizm akımının öncülerinden J.M.W. Turner’ın hayatından bir kesiti anlattığı Mr. Turne/ Bay Turner, 1950’li yıllarda çizdiği kendine has iri gözlü çocuk tablolarıyla tanınan Amerikalı ressam Margaret Keane’in eşiyle yaşadığı güç mücadelesini konu edinen Big Eyes/ Büyük Gözler, yarım kalmış bir tablonun dünyasında geçen Fransız animasyonu Le Tableau/ Mutluluğa Boya Beni yer alıyor.
TARKOVSKİ’DEN BURTON’A…
Yönetmenliğini Simon Curtis’in yaptığı ve başrollerinde Ryan Reynolds, Helen Mirren, Katie Holmes’un oynadığı Woman in Gold/ Altınlı Kadın, Yahudi bir kadın olan Maria Altmann, İkinci Dünya Savaşı’nda terk etmek zorunda kaldığı Viyana’ya mülteci olarak geçirdiği atmış yılın ardından geri dönüşünü anlatıyor. Maria’nın amacı, teyzesinin bir portresi olan ve zamanında Naziler tarafından el koyulmuş, Gustav Klimt imzalı tabloyu geri almaktır. Maria Avusturya hükümeti ile geçireceği bu zorlu mücadele boyunca, geçmişindeki birçok sırrı ortaya çıkaracak ve ailesiyle ilgili gerçekleri öğrenecektir. Andrei Tarkovsky’nin 15’inci yüzyıl orta çağ ressamlarından olan Andrei Rublev’in hayatını anlattığı film, Rusya’nın orta çağ dönemini detaylı bir şekilde filme alıyor. Dinin, politik anlaşmazlıkların ve baskıcı bir rejimin sanatçıların üzerindeki etkilerine de değinen film, tarihi bir karakter portresi çizerek dönemin Rusyası’na eleştirel bir dille yaklaşıyor. Yönetmenliğini Tim Burton’ın yaptığı Big Eyes/ Büyük Gözler, Walter Keane’in ikna ve pazarlama kabiliyeti sayesinde, eşi Margaret’in çizdiği özgün iri gözlü çocuk tablolarını satış stratejisi adına kendi resmetmiş gibi yaparak kitlelere ulaştırmasını ve sonrasında Margaret’in kocasının baskılarıyla mücadele edişini anlatıyor. 1960’lı yılların en büyük sahtekârlıklarından birinin anlatıldığı ve dönemin sanat dünyasında kadın olarak var olmanın zorluklarına değinen film, gerçek bir hayat hikâyesi. Film, Amy Adams’a Altın Küre’de En İyi Oyuncu ödülünü kazandırdı.
UNUTULMAZ SANATÇILARIN HAYATLARI
ve yapıtları Mike Leigh son filminde, 19’uncu yüzyılda empresyonizm akımının öncülerinden olmuş İngiliz ressam J.M.W. Turner’ın son 25 yılını beyazperdeye taşıyor. Film, sanatçının yapıtlarının üretim sürecine odaklanırken babası, çocuklarının annesi ve hizmetçisiyle olan şaşırtıcı ilişkilerinden bahsediyor. J.M.W. Turner’a beyazperdede hayat veren Timothy Spall, geçtiğimiz yıl Cannes’da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı ve film dört dalda Akademi Ödülleri’ne aday gösterildi. Jean-François Laguionie’nin yönetmen koltuğuna oturduğu Le Tableau/ Mutluluğa Boya Beni’de aniden kayıplara karışan bir ressamın tablosunun tamamlanış hikâyesi anlatılıyor. Tabloda resmedilerek hayat bulan, üç farklı sınıftan üç insan ise, yarım kalan yapıtı tamamlamak ve hayatlarına dengeyi getirmek için zorlu bir yolculuğa çıkarak yaratıcıları olan ressamın izini sürmeye başlayacaklardır. Bu filmler dışında programda, Gilles Bourdos’un yönetmenliğini yaptığı Renoir, Lech Majewski’nin yönettiği Değirmen Ve Haç, Mitra Farahani 2012 yapımı filmi Fifi Mutluluktan Haykırıyor, yönetmen Fernando Colomo’nun Picasso Çetesi ve ünlü ressam Vang Gogh’un yaşamının son 67 gününü ele alan Maurice Pialat’ın 1991’de çektiği Van Gogh filmi yer alıyor. TARAF