Perşembe , 28 Mayıs 2015
Anasayfa » Kültür ve Sanat » Hani hep çocuk kalacaktın
Hani hep çocuk kalacaktın

Hani hep çocuk kalacaktın

Nobel ödüllü Alman yazar Günter Grass 87 yaşında hayatını kaybetti. Yayınevinden yapılan açıklamada Grass’ın, Almanya’nın kuzeyindeki Lübeck kentinde bulunan hastanede öldüğü belirtildi. 1999’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü Dişi Fare adlı romanıyla alan yazarın eserleri arasında, Türkçeye de çevrilen Kedi ve Fare, Teneke Trampet, Köpek Yılları, Lokal Anestezi, Pisi Balığı, Kafadan Doğumlar, Uzak Tarla, Yüzyılım ve Kanser Yolunda gibi yapıtlar bulunuyordu.

İSRAİLE GİRİŞİ YASAKLANMIŞTI

Şu an Gdansk adıyla Polonya’ya bağlı olan Danzig kentinde dünyaya gelen Alman yazar Grass, 1979 yılında yönetmen Volker Schlöndorff tarafından beyazperdeye uyarlanan The Tin Drum/ Teneke Trampet romanıyla ünlenmişti. Usta yazar bu romanında büyümek istemeyen Oscar isimli çocuğun gözünden, İkinci Dünya Savaşı yıllarını ve duyarsız orta sınıf Alman toplumunu anlatmıştı. 2012’de İsrail’in bölgedeki politikalarını eleştirdiği Was Gesagt Werden Muss/ Söylenmesi Gereken Söylenmeli adlı şiiriyle tartışmalara yol açan Grass’ın biyografisinin yazarı Michael Jürgs, Holy Spirit and Hitler/ Kutsal Ruh ve Hitler Arasındaki Çocukluk adlı kitabında yazarın Nazi geçmişini anlatmıştı. Hatta bu şiirden sonra yazarın İsrail’e girişi de yasaklanmıştı.

TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Nasyonel Sosyalist Partisi’nin gençlik kolları olan Hitler Gençliği’ne giren Grass, 17 yaşında II. Dünya Savaşı’nın yol açtığı dehşeti yaşadı, Nazilerin özel askeri birimi Waffen SS’e katıldı. Nobelli yazar yıllar sonra bu deneyimleriyle yüzleşti. 2006 yılında yayınlanan otobiyografisinde Waffen-SS üyeliğinden bahsetmesi, Almanya’da olduğu kadar yurt dışında da büyük tepkilere yol açtı ve Grass’ın ‘ahlâki otorite’ konumuna ciddi zarar verdi.

TARAF’I ZİYARET ETMİŞTİ

Sanat kariyerinde birçok oyun da yazan Grass, 28 Şubat günü hayata veda eden Yaşar Kemal’in de yakın dostuydu. Öyle ki, kaybın ardından Cumhuriyet gazetesinde, Yaşar Kemal için Tüm İnsanların Yaşar Kemal’e Borcu Var başlıklı bir de yazı kaleme almıştı. Günter Grass yaklaşık dört yıl önce Taraf‘ı ziyarete gelmiş ve o günlerde gazetenin başında olan Ahmet Altan ile üç buçuk saat boyunca ağırlıklı olarak edebiyat konuşmuştu.

Romanla başa çıkamayacaktı

Geçen yıl sağlık sorunları nedeniyle bir daha roman yazmayacağını açıklayan Grass, “Şimdi 86 yaşındayım. Bir romanla daha başa çıkabileceğimi hiç sanmıyorum” demiş ve sözlerine şöyle devam etmişti: “Sağlığım, bir roman yazmak için gerekli olan beş, altı yıllık bir projeye başlamama izin vermez.” Grass, geri kalan zamanını da suluboya resim çalışmalarına ayıracağını belirtmişti.Savaş yıllarından sonra Düsseldorf ve Berlin’de resim ve heykel eğitimi alan Grass çizimle olan ilişkisini şu sözlerle anlatmıştı: “Başladığım her metin, her şiir kafamda aynı zamanda bir çizme eğilimi yaratıyor. Ben aslında romanlarımı yazarken resim, çömlek, heykel yaparak dinleniyorum. 2010 yılında suluboya resim sergisinin açılışı için İstanbul’a gelen Grass, “Kültürü, edebiyatı zaptedemezsiniz. Sansüre rağmen sınırları aşar…” ifadesini kullanmıştı.

TELEGRAPH/ TARAF

Etiketler: