Pazar , 31 Mayıs 2015
Anasayfa » Her Taraf » Türkiye, dünyanın en adaletsiz ikinci ülkesi
Türkiye, dünyanın en adaletsiz ikinci ülkesi

Türkiye, dünyanın en adaletsiz ikinci ülkesi

İBRAHİM SEDİYANİ*/ Yüzde 10’luk küçük bir mutlu ve abdestli azınlık, Cenab-ı Allah’ın bize bağışladığı nimetlerin tam “üçte biri”ni alıyor. Yüzde 20’lik küçük bir mutlu ve abdestli azınlık da, nimetlerin tam “yarısı”nı alıyor.

 

 

Yapılan araştırmalar, dünya ülkeleri arasında “sosyal adaletsizlik” ve “gelir dağılımındaki eşitsizlik” konusunda ilk sırada Meksika’nın geldiğini gösteriyor. Dünyanın en “adaletsiz” ikinci ülkesi ise, “Adalet” kelimesiyle başlayan isim taşıyan bir parti tarafından yönetilen Türkiye.

 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) raporunda (9 Aralık 2014), gelir dağılımı eşitsizliğinin son yıllarda önemli ölçüde arttığı vurgulanırken, üye ülkeler arasında zengin ve fakir arasındaki uçurumun giderek arttığı, son 30 yılın en yüksek gelir dağılımı eşitsizliğinin yaşandığı kaydediliyor.

 

Ustalık Dönemi”ni yaşayan ve isminde “Adalet” ve “Kalkınma” kelimeleri olan iktidar partisinin yalanlarına inanmış olanlarınız bana ve dünyaya inanmayacaksınız, velâkin, Dünya Bankası (World Bank) tarafından açıklanan “Dünya Kalkınma Göstergeleri Raporu” (World Development Indicators Report)’na göre Türkiye, gelir dağılımındaki adaletsizlikte, OECD ülkeleri arasında Meksika’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Üçüncü sırada ise ABD var.

 

Rapora göre, Türkiye’de en zengin yüzde 10’luk nüfus, ülke toplam gelirinin yüzde 33’ünü alırken (iman gücüyle), en fakir yüzde 10’luk nüfus ise ülke toplam gelirinin sadece yüzde 2,3’üne sahip. Aynı rapora göre, Türkiye’de en zengin yüzde 20’lik nüfus, ülke toplam gelirinin yüzde 46,7’sini alırken (iman gücüyle), en fakir yüzde 20’lik nüfus ise ülke toplam gelirinin sadece yüzde 6,1’ine sahip.

 

“Yaradılanı Yaradan’dan ötürü seven” politikacılar tarafından yönetilen cennet vatanımızda, sadece yüzde 10’luk küçük bir mutlu ve abdestli azınlık, Cenab-ı Allah’ın bize bağışladığı nimetlerin tam ÜÇTE BİRİni alıyor, aziz din kardeşlerim. Aynı şekilde, sadece yüzde 20’lik küçük bir mutlu ve abdestli azınlık, Cenab-ı Allah’ın bize bağışladığı nimetlerin tam YARISInı alıyor, muhterem mü’minler.

 

Sadece “Adalet” değil, “Kalkınma” da tökezlemiş durumda:

 

İşsizlik yüzde 9,4 olarak hedeflenmişti, yüzde 18’e çıkarıldı.

 

Millî gelirin 867 milyar dolar (Türk parasıyla 347 ayakkabı kutusu) olacağı hedeflenmişti, 810 milyar dolara (Türk parasıyla 294 ayakkabı kutusu) düştü.

 

Trol başına düşen millî gelir 11 bin 277 dolar (Türk parasıyla 22 ayakkabı kutusu) olarak hedeflenmişti, 10 bin 537 dolara (Türk parasıyla 17 ayakkabı kutusu) indi.

 

Enflasyon yüzde 5,3 olarak hedeflenmişti, “Yükselen Türkiye”yle birlikte yükselerek yüzde 9,4’e fırladı.

 

Büyüme yılın başında yüzde 4 olarak hedeflenmişti, yüzde 2,8’e geriledi.

 

Dış mihraklar” tarafından hazırlanan “Dünya Kalkınma Göstergeleri Raporu”na göre Tanzanya, Tunus, Mozambik, Jamaika, Nepal, Ürdün, Mısır, Endonezya, Yemen, Burundi ve Bangladeş gibi ülkeler bile Türkiye’den DAHA ADİL ve DAHA EŞİTLİKÇİ bir şekilde yönetiliyorlar. Bir de iş bu “dış mihraklar” tarafından hazırlanan rapora göre, “gelir dağılımındaki bozukluk” yönünden Türkiye’den daha bozuk ve adaletsiz herhangi bir “kriz onları vurdu ama bizi teğet geçti” Avrupa ülkesi bulunmuyor, muhterem din kardeşlerim.

 

Peki, aynı rapora göre, “gelir dağılımındaki eşitlik” yönünden dünyanın en adil ülkeleri hangileridir, merak ediyor musunuz?

 

Yazıyı buraya kadar okuma zahmetinde bulunduğunuza göre, bunu da merak edersiniz diye düşünüyorum. Söyleyeyim o zaman:

 

Gelir dağılımındaki eşitlik” yönünden dünyanın en adaletli ülkeleri, dünyanın en adaletsiz ikinci ülkesi olan Türkiye’nin başbakanı Erdoğan’ın, henüz “aynı zamanda cumhurbaşkanı” değilken ziyaret edip oralarda yaptığı konuşmada kendilerine “İktisat ve Kalkınma” dersi vermeye kalktığı Danimarka ve Norveç.

 

*Yazar

[email protected]

Twitter: @IbrahimSediyani

 

Etiketler: