Dünyanın ilk pilotları gökyüzüne ulaşmak için sıcak havayla şişirilmiş balonları kullanıyordu, şimdi de Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) Mars’a insan taşıyabilmek için yine şişme teknolojisine başvuruyor. Bilim insanlarının topaçtan esinlenerek tasarladıkları şişme ısı kalkanının, Kızıl Gezegen’e ayak basmayı mümkün kılması umuluyor.
NASA’nın en eski saha merkezlerinden olan Langley Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacıların geliştirdiği bu hafif kalkan, uzay aracına takılıyor ve Mars atmosferine girerken aracın hızını kesiyor. Zira Mars’ın atmosferi Dünya’nınkinden yüzlerce kat ince olduğu için, yerçekimsiz Ay’ın yüzeyine inmek için kullanılan roket veya paraşütler orada işe yaramıyor. Söz konusu iniş teknolojisine göre, ısıya dayanıklı materyallerden yapılma katmanlardan oluşan termal bir örtüyle kaplı halkalar nitrojenle dolduruluyor.
Halkaların mantara benzeyecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşan başlık, yani ısı kalkanı da uzay aracının baş kısmına monte ediliyor. 2030’larda astronotlu yolculuk 2016’da test edilecek bu ikinci nesil teknolojinin 2030’larda ilk astronotlu yolculuğuna çıkarılması planlanıyor. Ekipteki yüksek mühendis Neil Cheatwood, “Aracın hareket ettirilmesi için yalnızca atmosferin kendisinden faydalanmak istiyoruz. Bu sayede araç fazla yakıt taşımak zorunda kalmayacak, daha hafif olacak ve atmosferde hareket etmesi daha kolaylaşacak” ifadelerini kullandı. “Şişme araç deyince, başta herkes denizanasına benzeyen yumuşak bir şey zannetti” diyen Cheatwood, 10 yıldır üzerinde çalıştıkları teknolojinin çok dayanıklı olduğunu savundu.
RT/DAILY MAIL