
‘2 milyon Suriyeli kalıcı’
Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HUGO) kurucusu ve müdürü Doç. Dr. M. Murat Erdoğan, Türkiye’de bulunan yaklaşık 2 milyon Suriyelinin geçici değil kalıcı olduğunu belirtti. Erdoğan, Suriyelilerin yüzde 87’sinin yaşamlarını kamp dışında Türkiye’nin her yerine dağılmış şekilde sürdürdüğünü kaydetti. Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HUGO)’nun araştırmasına göre dünyada 3 milyon 988 bin 857 kayıtlı Suriyeli sığınmacı var ve bu sığınmacıların 1 milyon 758 bin 092’si Türkiye’de yaşıyor.
Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HUGO) kurucusu ve müdürü Doç. Dr. M. Murat Erdoğan, üçü sınır bölgesinde (Gaziantep, Kilis, Hatay) üçü ise bölge dışında (İstanbul, İzmir ve Mersin) olmak üzere altı ilde sığınmacılar ve yerel halkla yaptığı araştırma sonuçlarını değerlendirirken, bu sayıların sadece kayıtlı olan sığınmacıları gösterdiği için gerçek sayının daha yüksek olabileceğini ifade etti.
“Türkiye’deki Suriyeliler: Toplumsal Kabul ve Uyum” kitabının da yazarı olan Doç. Dr. M. Murat Erdoğan “Suriyelilerin sadece yüzde 13-14’ü 10 farklı ilde kurulan 25 barınma merkezinde yaşarken yüzde 86-87’si yaşamını kampların dışında Türkiye’nin neredeyse her yere dağılmış biçimde sürdürüyor”dedi. Dünyadaki Suriyeli sığınmacıların yüzde 42’sine ev sahipliği yapan Türkiye, Şubat 2015 itibariyle dünyada en fazla mültecinin yaşadığı ülke haline geldi. Sığınmacıların demografik yapısına ait verilere göre ise Türkiye’de yaşayan sığınmacıların yüzde 50,8’i kadınlardan, yüzde 49,2’si ise erkeklerden oluşuyor. Nüfusun yüzde 54,2’sini 18 yaş altı gençler oluştururken sığınmacıların okuryazarlık oranı yüzde 10’un altında görünüyor.
“200 BİN KİŞİLİK YENİ İŞ KAPASİTESİ İHTİYACI”
Suriyeliler’in Türkiye’deki varlığını toplumsal, siyasi ve ekonomik çerçevede değerlendiren Doç.Dr. Erdoğan, Türkiye’nin sığınmacılar için bugüne kadar yaklaşık 5.5 milyar dolar harcadığına ve bu maliyetin yaklaşık yüzde 96’sının doğrudan Türkiye tarafından karşılandığına dikkat çekti. Sığınmacılar arasında 18 yaş üstü 800 bin kişi var. 18 yaş üstü kadınların yüzde 90’dan fazlasının ev hanımı olarak hayatlarına devam edeceği tahmin ediliyor. Erkeklerden ise niteliksiz işler, tarım işçiliği ve inşaat sektöründe çalışma talebi oluşacak. Yaklaşık olarak 200 bin kişilik yeni iş kapasitesi ihtiyacı doğması bekleniyor.
GÜLER YILMAZ