Papa’nın konuşmasını Avrupa Parlamentosu’nun kararı izledi. Sırada bunların benzeri başka “şok”ların da olduğunu sanıyorum. Bakalım. Erdoğan’ın şu birkaç gün içinde bu sorunla ilgili aldığı tavırlar kendisinden beklenecek üslûptan herhangi bir farklılık göstermedi: “Bir kulağımdan girer, öbür kulağımdan çıkar” bunun iyi bir özetiydi. “Bizim için yok hükmündedir” de öyle. Bir de, bütün bunların bize düşmanlıktan yapıldığını söylemiş ki gene çok ... Devamını Oku »
Etiket Arşivi: murat belge
Papa
AKP şimdi Papa’yla ve Vatikan’la tartışmaya girdi. Papa “yüzyılın ilk soykırımı” demiş 1915 için. Aslında Papa olmadan önce yazdığı kitapta da söylemiş bunu, o “kelime”yi ağzına almış. Ama bu, bir Papa ağzından ilk kez çıkıyormuş. Onun için Davutoğlu, Çavuşoğlu, Papa’ya cevap vermişler. Elçi’yi geri çağırmışlar vb. Davutoğlu Papa’ya cevap yetiştirirken iki tarafın da acılarını dikkate almadığı için eleştiriyor. Yani, “Ermeniler ... Devamını Oku »
‘Fethullahçı Terör Örgütü’
“Fethullahçı Terör Örgütü” tamlamasında karar kılındı, anlaşılan. Bu üç kelime bir mahkeme sürecinde bir araya gelerek bir kesinlik kazandı, resmîleşti. Bu yeni “terör örgütü”nün icadına kadar o kelimelerin önüne “PKK” gelirdi ya da “Ayrılıkçı Terör Örgütü” denilerek aynı şey kastedilirdi. Bu, şimdilerde pek söylenmez oldu. Yeni buluş ise, belli, gitgide daha sık söylenecek. Bundan çıkarsanacak sonuç, her ikisinin ... Devamını Oku »
Ortadoğu Projesi
Üst üste yığılmış kitaplarımı düzene sokmaya çalışırken elime ince bir cilt değdi. Bir zaman önce Fransa’nın Türkiye Büyük Elçisi olan Eric Rouleau, Amerika’da çalışan bir akademik olan Abdul Aziz Said ile birlikte, Vision 2020 adını verdikleri, 2020’de Ortadoğu’da ne göreceğimizi kestirmeye çalışan bir kitap hazırlamışlardı. 2000’de yayımlamışlar. Burada benim de kısa bir yazım var. “Ne demişim?” diye baktım. Böyle “yirmi ... Devamını Oku »
İslâm adına…
İslâm adına terör, son yıllarda hesaba kitaba gelmez bir tırmanışa geçti. Böyle bir gelişmeye herkesten fazla katkısı olan Amerika, şimdi bunun zararını en fazla görenler arasında. “Katkısı olan” diyorum, çünkü Soğuk Savaş sırasında Sovyetler Birliği’ne karşı Müslüman militan yetiştirme fikri Amerika’nın bu gibi işlerle uğraşan kurumlarından birinde biçimlenmişti. Afganistan, böyle bir girişimin somut vesilesi olmuştu. “Yeşil Kuşak” teorileri de onun ... Devamını Oku »
Rektör seçimi konusu
İstanbul Üniversitesi’nin rektör seçiminin bugün geldiği nokta, AKP, daha doğrusu Tayyip Erdoğan iktidarının Gezi- sonrası girdiği yeni kılığın göstergelerinden biri. Muhalif gazeteler Tayyip Erdoğan’ın “seçim” üstüne daha önceleri söylediği sözleri (yani, “sandık namustur” retoriği) hatırlatarak, Erdoğan’ın kendi söyledikleriyle de çeliştiğini vurguluyorlar. Ama bu son rektör seçimi bu konuda tek işaret değil. Tayyip Erdoğan, şaka maka değil, daha önce yaptığı ya ... Devamını Oku »
Huzursuz ortam
Adliye basanlar, polis merkezine saldıranlar, parti binası işgal edenler… Küçük çaplı, herhangi bir “kazanım” getirmeyecek, körleme eylemler. Son derece sevimsiz oldukları için, kime saldırıyorsa, ancak onun işine yarayacak işler. Ama bu toplumda, bu tarih sonucu, son analizde kimin işine yarayacaksa yarasın, böyle eylemler yapmaya hazır bireyler var. Türkiye’de henüz “intihar bombacısı” rolüne girmiş Cihadîler yok ya da sayıca az. Buranın ... Devamını Oku »
Deliren pilot olunca…
Şu son uçak kazası da insanın aklını durduracak nitelikte bir olay değil mi? “Kaza” dedim ya, aslında “kaza” da değil, teknik anlamda. Adam götürüp çarpmış, bile bile, göre göre. “Kaza”, ancak bu uçağa bir nedenle binenler için geçerli olabilir: “kazaen bu uçağa binmişler”. Dünyada insanın hiç aklına gelmeyecek şeyler oluyor. İnsan uçağa binerken hafif –ya da ağır– gergin olabilir. Aklına ... Devamını Oku »
Hangi ‘parlamenter’ sistem?
Geçen akşam televizyonda gene “Başkanlık Sistemi” tartışılırken Eser Karakaş Türkiye’de yıllardır uygulana uygulana yerine oturmuş bir “Başbakanlık Sistemi” olduğunu söyledi. Bunu kıpırdatmanın çok zor olacağını da ekledi. Dün gece, “Örtülü ödenek” numarasıyla, bunu yapmaya başladılar. Bakalım, bir şekilde arkası da gelir, herhalde. Karakaş’ın o konuşmasında bu “Başbakanlık Sistemi”nin mahiyetinden çok, bizde “Parlamenter Sistem” olduğuna dair bir inanç ve söylem olduğu, ... Devamını Oku »
Hükümet ve ‘tek adam’
Bu seferki karşılaşma öncekilere benzemiyor. Dolayısıyla arkası gelecek gibi görünüyor. Bülent Arınç’ın hükümetin en azından çoğunluğunun bilgisi ve katılımı olmadan, şu çıkışını yapmış olabileceğini düşünemiyorum. Gerçi AKP’nin “üç dönem kuralı” şu anda Arınç’ın önünü kapatıyor ve bu da ona “Ya herru, ya merru!” dedirtecek bir etken olabilir. Gene de, bunun bireysel bir şövalyelik olduğu kanısında değilim. Arınç bunları söyler söylemez, ... Devamını Oku »