
Veriler ‘yoksulluk’ diyor
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 2014’te sosyal yardım alan aile sayısını 6 milyon olarak açıkladı. Bu rakama rağmen Bakan İslam, “Bakanlığın her geçen gün daha fazla insana bu tür sosyal yardım yapıyor olması, yoksulluğun arttığını göstermez”dedi. TBMM Genel Kurulu’nda, “Torba Kanun” Teklifi olarak bilinen Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi’nin görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ayşenur İslam sosyal yardımlardan kaç ailenin yararlandığına ilişkin bilgi verdi.
Yoksulluk yardımı alanların sayısının arttığına yönelik bir soruya karşılık İslam, “Yoksulluk yardımı alan insan sayısının Türkiye’de artıyor gibi görünmesi ya da Bakanlığın her geçen gün daha fazla insana bu tür sosyal yardım yapıyor olması; yoksulluğun arttığını göstermez, bilakis Bakanlığın her geçen gün daha iyi çalıştığını, vatandaşından haberdar olduğunu, en ücra köşelere kadar gittiğini, bütün risk taşıyan ailelerin içine girebildiğini, dün görmediklerini bugün görebildiğini, yeni tespitler yapabildiğini ve envanterini bu manada genişlettiğini gösterir. Yeni uygulamaya koyduğumuz 4 ilde başlamış olan ASTEK Programı ile önümüzdeki yıllarda bu sayı biraz daha artacak” diye konuştu. Bakan İslam, 6 milyon ailenin sosyal yardım aldığını söylemekle birlikte yardım miktarına ilişkin bilgi vermedi daha sonra yazılı olarak bildireceğini söyledi.
YOKSULLUĞU ÜRETEN ANLAYIŞLA YÖNETİYOR
CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın ise Türkiye’de 3,5 milyon aileye yılda 20 milyar lira düzeyinde sosyal yardım yapıldığını kaydetti. Günaydın, “Yılda 50 milyar lira faiz ödeyen hükümetin 3,5 milyon haneye, yani kabaca 12-13 milyon insana, faiz lobisine ödediği paranın ancak beşte ikisini vermektedir. Türkiye’de yoksulluk yardımı alan insan sayısının azalmaması tersine artması, AKP’nin ekonomi politikalarının yoksulluğu üreten ve yöneten bir anlayışla yürüttüğünün göstergesidir” diye konuştu.
8 MİLYON 370 BİN KİŞİ AÇLIK SINIRININ ALTINDA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Ocak 2012’de uygulamaya geçirilen Genel Sağlık Sigortası (GSS) hakkında bilgi verdi. Sonuçlar dört kişilik ailenin açlık sınırının 1308 lira olduğu Türkiye’de yaşanan yoksulluğu ortaya koydu. Çelik‘in açıkladığı GSS verilerine göre 7.5 milyon yurttaşın aylık geliri 400 liranın altında. Aylık geliri 400 lira ile 950 lira arasında olan 870 bin kişi de 48 lira prim ödeyerek sağlıktan yararlanabiliyor. 8 milyon 370 bin kişinin aylık geliri açlık sınırının altında.
‘HÜKÜMET, EVDE OTURAN TEMBEL BİR SINIF YARATTI’
PROF. DR. Ersin Kalaycıoğlu, 24 Kasım 2014’te Taraf’ta yayımlanan röportajında kitlelerin AKP iktidarını desteklemesinin ekonomik yönüne şu ifadelerle değinmişti: “Görebildiğimiz kadarıyla işsizlerin iki tepkisi var: Seçime katılmamak veya katılıp da AKP’ye oy vermek. Geniş bir kitleye (Aileler, engelliler, yaşlılar, fakirler gibi) çeşitli sıfatlarla yardım yapılıyor. Birara bu kitlenin 24 milyonluk bir kalabalık olduğu ifade ediliyordu (Aileler, 4 kişi olarak ele alınıyor). Bu insanlar ne kadar iş arasa, ya da başka bir hükümet gelse de iş bulma imkânlarının olmadığını düşünü-yor ve AKP’ye oy veriyorlar. Hükümet, rantla geçinen, evde oturan tembel bir sınıf yarattı.
Toplum emeksiz, çabasız para kazanıyor. Bu adamlara bir gün para verilmese işsizlik oranı bir anda iki katına çıkabilir. Sayıştay raporları gelmediği için bu yardımların ne kadar şeffaf olduğu belli değil. AKP, şeffaflaşmadığı gibi hesap da vermiyor. İktidara oy verenler için hükümetin şeffaf olmaması sorun teşkil etmiyor. Seçtiğim adamı denetleyemiyorsam, demokrasinin erdemi yerine getirilmiyordur. O zaman bu ülkede demokrasi var diyemeyiz”
GÜLER YILMAZ