Pazartesi , 1 Haziran 2015
Anasayfa » Ekonomi » Üç günlük firma ihale kazandı
Üç günlük firma ihale kazandı
Turkiye’nin ilk yerli tramvayinin uretildigi Bursa’da hafif rayli sistem hattinda ikinci el vagon kullanilmasi tartisma konusu oldu. Makine Muhendisleri Odasi Bursa Sube Baskani Ibrahim Mart, “Ikinci el vagon kullanimi kesinlikle dogru degildir. Suanda calisanlarda da zaten zaman zaman problemler oldugunu biliyoruz” dedi.

Üç günlük firma ihale kazandı

Daha önce Almanya ve Fransa’dan alınan raylı sistemlerin çürümesiyle gündeme gelen Gaziantep Belediyesindeki raylı sistem ihalelerinde biri Alman biri İsviçre iki firma dikkat çekti. Belediye’nin 2008’de çıktığı ikinci el 15 adet tramvay ve yedek parça alım ihalesini alan Alman firma ihaleden üç gün önce kurulmuş.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Almanya ve Fransa’dan 2012 yılında 5 milyon ile 7 milyon Euro’ya aldığı 28 tramvay atıl durumda çürümeye terk edilmiş şekilde açıkta bekletildiği basına yansımıştı.

Gaziantep Belediyesi 20 Haziran 2008’de ikinci el 15 adet tramvay ve yedek parça alımı için ihale açtı. Berlin merkezli Alman firması Tube Solutions GMBH ile bir Türk firması ihaleye girdi. Aynı yıl Nisan ayında ihale için başvuran firmanın Ticaret Sicili Gazetesi’nde kuruluş tarihinin (ihaleden üç gün önce) 17 Haziran 2008 olarak yer alması dikkat çekti. İhaleyi Alman firma kazandı. Ancak firmanın hisse-darı bir Türktü. Alman firmanın hissedarı olarak görünen Murat İlbak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir belediyesi döneminden bu tarafa yakın arkadaşı olarak tanınan ve Türkiye genelinde ihaleyle aldığı reklam panolarını fahiş fiyatlarla kiralayan isim olarak basında yer alan bir isim.

İKİNCİ KEZ İHALE

Gaziantep Belediyesi yine raylı sistem için (10 tramvay alımı) 22 Haziran 2011’de ikinci kez ihaleye çıktı. Belediyenin aynı yöndeki (2011) ikinci ihalesine ise Alman firma ile organik bağı olan İsviçre firması (tek firma ihaleye girdi) ihaleyi aldı. Alman firma ile (Tube Solutions AG) aynı ismi taşıyan ve Merkezi İsviçre olan firma adına şartnamede Christoph Dietsche (YK Başkanı) ve Dr. Matthias Rumpelherdt’in adı yer aldı. Dr. Rumpelherdt’ın daha önceki Alman firmasında Genel Müdür olarak görev yaptığı belirlendi. Yaklaşık maliyeti 12.899.774,00 TRY olan ihale için firma 10.416.010,50 TRY teklif verdi ve 12 ay içinde teslimat sözüyle ihaleyi aldı.

ORGANİK BAĞ CHP

Gaziantep milletvekili Mehmet Şeker, iki ayrı ihale arasındaki organik bağa ve isimlere dikkat çekerek, “Birinci ihaleyi alan Alman firmanın kuruluş tarihi ihaleden üç gün önce (Ticaret Sicil gazetesinde) olarak geçiyor. Üç yıl aradan sonraki ikinci ihaleye Alman şirket ile organik bağı olan İsviçre firması giriyor. Tek bir firmanın katılarak ihaleyi alması ve bugün gelinen noktada tramvayların çürümeye bırakılması belediye bütçesinin nasıl ve kimlere harcandığını gösteriyor” dedi.

GÜLER YILMAZ

Etiketler: