
PANİK PAKETİ
“Paralel yapı” adı altında, muhalif şirketlere operasyon için bir paket hazırlandı. Paketteki uygulamaların 28 Şubat’taki yaptırımlara benzemesi dikkat çekti.
AKP Hükümeti’nin, 17 Aralık yolsuzluk operasyonun ardından başlattığı “paralel yapı ile mücadelenin”, ekonomik ayağı netleşti. 7 Haziran seçimlerinin ardından hayata geçirilmesi planlanan ekonomik ayakta, “paralel yapı” ile mücadele eden bürokratlara “dokunulmazlık” sağlanması, ödül yönetmeliğinin değiştirilerek bu operasyonlara katılan kamu görevlilerine teşvik getirilmesi yer alıyor.
TEMELİ MGK’DA ATILDI
Muhalif şirketlere yönelik hayata geçirilmesi planlanan ekonomik yaptırımların temeli Milli Güvenlik Kurulu’nun 29 Nisan’da yapılan olağan toplantısında atıldı. MGK da kamu kurumları paralel yapı ile mücadele konusunda yapılan ve yapılacak yaptırımlar konusunda ayrıntılı bir sunum yaptı. Bu sunumun ekonomik ayağını ise, paralel yapı olarak nitelendirilen muhalif şirketlere yönelik atılacak adımlar anlatıldı. Şirketlere yönelik atılacak adımların, 28 Şubat post modern darbe döneminde yeşil sermaye olarak adlandırılan Anadolu sermayesine yönelik uygulanan yaptırımlara benzemesi dikkat çekti.
ARSA VE VERGİLERDE DÜZENLEME YAPILACAK
Paralel yapı ile mücadele çerçevesinde muhalif şirketlere yönelik alınması planlanan düzenlemelerin büyük kısmı, Hazine arsa ve arazilerinin tahsisi ile vergi kanunlarında değişiklikleri kapsıyor. Yani, şirketlere, vakıflara ve derneklere yapılan Hazine arsa tahsisleri ile sağlanan vergi muafiyetlerinde sınırlamaya gidilecek. Bu konudalar da yetki, kamu kurumlarına veriliyor. Böylece, istenmeyen şirketlere arazi tahsisinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Örneğin, vergi muafiyeti için kriterler değiştirilecek, idarenin yetkisi de arttırılacak. Böylece, istenilen şirkete muafiyet verilmesi sağlanacak.
DOKUNULMAZLIK VE ÖDÜL SİSTEMİ
Yapılan çalışmalar çerçevesinde bürokratların, durumları da ele alındı. Bu çerçevede birçok bürokratın, Bank Asya’ya el konulması örneğinde olduğu gibi karar almakta zorlandığı belirtildi. Bunun için, bürokratların Kırmızı Kitap’ta yer alan bir tehdit ile ilgili aldıkları karalar nedeniyle “yargılanmaması” öngörüldü. Bir anlamda, bürokratlara paralel yapı ile mücadele konusunda atılacak adımlarda dokunulmazlık sağlanacak. Yine bu tür operasyonlarda görev alacak bürokratları, ayrıca teşvik de sağlanması planlandı. Bunun içinde ödül yönetmeliğinde değişiklik yapılacak. Pakete olan desteği arttırmak için, hükümete yakın şirketlere ise çeşitli ayrıcalıklar sağlanacak. Örneğin paralel yapının mağdur ettiği şirketler adı altında bazı şirketlerin, ihale yasaklılığı gibi yaptırımlarının kaldırılması düşünülüyor. Bu çerçevede hükümete yakın şirketlere, örtülü olarak sicil affı getirilecek.
“PARALEL TORBA” İSMİ VERİLDİ
Paralel yapı ile mücadele çerçevesinde hazırlanacak olan ekonomik yaptırımlar, tüm muhalif şirketlere de uygulanabilecek. Örneğin, bir vakfa veya derneğe yardımda bulunan şirket, aynı kapsamda değerlendirilerek, bir çok yaptırıma maruz kalabilecek. Ekonomik yaptırımların bir kısmı yasa ile bir kısmı da Bakanlar Kurulu kararı ile hayata geçirilebilecek nitelikte. Ancak, etkili olması için bir paket halinde Meclis’ten geçirilmesi planlanıyor. Bürokratlar şimdiden, düzenlemelere “paralel torba” ismini verdi.
PLANLANAN BAZI DÜZENLEMELER ŞÖYLE
Bürokratlara dokunulmazlık
Operasyonlarda görev alacak personele motivasyonu arttırmak için ödül sistemi getirilecek.
Hükümetin yanında olan şirketlere, paralel yapının mağdur ettiği şirketler olarak sicil affı getirilecek.
Gayrimenkul tahsislerinin, satışlarının ve dernek vergilendirme esasları gözden geçirilecek.
Vergi ve harç muafiyet istisnaları yeniden düzenlenecek.
Bağışçıların, bağış ve yardımlarından dolayı sağlanan vergi muafiyetinin sonlandırılması ve gümrük vergisi muafiyetlerinin yeniden değerlendirilmesi öngörülüyor.
HÜSEYİN ÖZAY/ANKARA