Çarşamba , 27 Mayıs 2015
Anasayfa » Ekonomi » İşte 10 maddeyle metal direnişi: Nasıl başladı, neler oldu, son durum ne?
İşte 10 maddeyle metal direnişi: Nasıl başladı, neler oldu, son durum ne?

İşte 10 maddeyle metal direnişi: Nasıl başladı, neler oldu, son durum ne?

Bursa’da otomotiv devi fabrikalarda başlayan, Ankara, Kocaeli ve Sakarya’ya da yayılan metal direnişi büyüyerek devam ediyor.  İşverenler  direnişi kırmak için çeşitli yöntemler  denerken   işçiler talepleri karşılanana dek direnmekte kararlı. Hal böyleyken biz de metal direnişini en basit haliyle derledik.

Metal direnişi nasıl başladı?

Türk Metal Sendikası’nın Bosch fabrikasında geçmiş 3 yıllık kayıpları karşılayacak bir oran üzerinden toplu sözleşme imzalaması ve Renault’ta fabrika yönetiminin işçilerin zam talebini yerine getirmemesi direnişin başlangıç noktası oldu.

renault-dan-kritik-aciklama-5659484

Peki metal işçileri ne istiyor?

1) ‘Ücretlerimiz Bosch sözleşmesi baz alınarak yeniden ayarlanmalı.’

İşçiler Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında Aralık 2014’te imzalanan toplu iş sözleşmesindeki (TİS) ücret zammını düşük buldukları için başlattıkları eylemde, Bosch işçilerinin yakın zamanda aldıkları zammı talep ettiler.

2) ‘Temsilcilerimiz başta olmak üzere sendika yöneticilerimizi demokratik bir yöntemle biz seçmek ve işçinin güvenini kaybetmiş olan yöneticilerin ayrılmasını istiyoruz.’

3) ‘Yaşadığımız süreçten dolayı hiçbir işçinin işine son verilmeyeceği konusunda garanti alınmalı.

diren

Genel olarak iş güvencesi talep eden metal direnişinde neler mi yaşandı?

1) 17 İşçi Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan tebligat aldı

Eylemde olan 17 işçinin Bursa Adalet Sarayı’na gelerek ilgili cumhuriyet savcısına ifade vermesi istendi. TOFAŞ Fabrikaları vekilinin şikayet dilekçesi üzerine gönderildiği belirtilen tebligatta, TCK’nın 117. maddesinde yer alan ‘cebir veya tehdit kullanarak işvereni ücretleri çoğaltmaya zorlayan ve işin durmasına neden olan kişiye 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir’ ifadesi yer aldı.

2) Bakan Faruk Çelik açıklama yaptı: Eylem bakanlıkla ilgili değil ama...

“Herkesin yasal çerçevede hak arama yolları açıktır. Olup biteni bilemiyorum, konu bir toplu sözleşme konusu değil. Bakanlıkla ilgili değil ama ülke ekonomisiyle ilgili olaydır. Herkesi aklıselime davet ediyorum.

Otomotivin elde ettiği başarılar önemli. İşçi, işveren ikisi ayrı değiller ki, birlikte oturup meseleyi çözmeleri gerekiyor. Olay toplu sözleşmeden kaynaklansa farklı şeyler söyleme imkanım olabilirdi. Herkes hukuk çerçevesinde kalırsa kimse zarar görmez”

3) Türk Metal Sendikası’ndan ayrılan işçilerin sendikaya tahammülü 8 saniyeye düştü

 

4) Uluslararası ekonomi de direnişten etkilendi

Grev nedeniyle motor üretiminin yapıldığı Renault’nun Bursa fabrikası çalışmadığı için, Romanya ve İtalya fabrikalarında da çalışmalar durdu.

5) Renault işçilerinin başlattığı direniş dalga dalga yayıldı.

8) TOFAŞ ve MAKO’da işçiler kazandı

TOFAŞ ve MAKO’da yönetimle işçi temsilcilerinin yaptığı görüşme sonucunda anlaşma sağlandı. Fabrika önünde işçiler adına açıklama yapan işçi sözcülerinden Mehmet Altın, TOFAŞ’ta çalışan tüm işçilere seyyanen 1000 TL ödenmesi ve ücretlerde iyileştirme sözü verildiğini söyledi.

Tofaş’ın ardından yan sanayi kuruluşlarından Mako Elektrik Sanayi ve Ticaret AŞ’de de iş bırakma eylemi sona erdi. İşçi temsilcilerine eyleme katılanların işten çıkarılmayacağına dair teminat mektubu verildiği ve Tofaş’taki uzlaşma noktalarının Mako’da da uygulanacağı öğrenildi.

9) Direniş dalgası FORD OTOSAN’a da sıçradı

Ford Otosan İnönü Fabrikası’nda 08.00-18.00 vardiyasında çalışan 600 kadar işçi bugün saat 11.00 sırasında alkış ve sloganlarla fabrika bahçesinde toplanan işçiler üretimi durdurdu.

Fabrika yetkilileriyle görüşen işçiler ücretlerde iyileştirmeye gidilmesini istedi. İşçiler ayrıca diğer fabrikalarda da hedefte olan Türk Metal Sendikası’na da tepki gösterdi. Öte yandan fabrika içerisine basın mensuplarının girmesine izin verilmedi.

19) RENAULT’ta belirsizlik sürüyor

Bursa’da otomotiv ve metal işçilerinin 11 gün önce başlattığı direnişinin öncüsünü durumundaki Renault’da talepleri kabul edilmeyen işçiler, direnişe devam ediyor

BONUS:

 

Miray Tamer/TARAF

Etiketler: