Cumartesi , 30 Mayıs 2015
Anasayfa » Dünya » İran’da Farinaz isyanı…Oteli ateşe verdiler..OHAL ilan edildi..
İran’da Farinaz isyanı…Oteli ateşe verdiler..OHAL ilan edildi..
Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2015-05-08 03:59:22Z | http://piczard.com | http://codecarvings.comI`ÿ5òÍ

İran’da Farinaz isyanı…Oteli ateşe verdiler..OHAL ilan edildi..

İran ’da Kürt nüfusunun ağırlıkta olduğu Mahabad’da çalıştığı otelde İran istihbarat birimi üyelerinin tecavüz girişimlerine karşı otelin dördüncü katına çıkarak intihar ettiği iddia edilen 26 yaşındaki Ferinaz Xosrawanî için eylem başlatan halk, Tara Oteli’ni ataşe verdi.
4 Mayıs’ta gerçekleştiği belirtilen olay nedeniyle ayaklanan halk, sorumluların yargılanmasını istedi.

OHAL İLAN EDİLDİ

Kendisini korumaya çalışırken tecavüzcüsünü öldüren ve ardından idam edilen Reyhaneh Jabbari’nin hikayesi hafızalardaki yerini korurken, Mahabad’ta, 25 yaşındaki genç Kürt kadını Ferinaz Xosrowanî de çalıştığı Tara Oteli’nde, İtlaat elemanlarının tecavüzünden kurtulmaya çalışırken yaşamını yitirdi. Ferinaz’ın ölümüyle birlikte halkın “rejimin tecavüz odası” olarak adlandırdıkları Tara Oteli’ni ateşe vermesiyle fitili iyice ateşlenen olaylar nedeniyle kentte OHAL ilan edildi. Yerel kaynaklara göre ise, protestolar esnasında 2 kişi yaşamını yitirdi, 6’sı polis 50 kişi yaralandı, onlarca kişi de gözaltına alındı.

4 YILDIZDAN 5’E ÇIKARMAK İÇİN

1946’da kurulup, İran ordusunun işgali ile bir 11 ay sonra yıkılan Kürdistan Mahabad Cumhuriyeti’nin başkenti olan 280 bin nüfuslu Mahabad kentinde bulunan Tara Oteli’nde çalışan Ferinaz Xosrowanî, dün İtlaat elemanlarının tecavüzünden kurtulmaya çalışırken, çalıştığı otelin 4’üncü katından 3’üncü katına balkondan inmeye çalışırken, yere düşerek yaşamını yitirdi.
Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, otel sahibi Nadir Moludi, otelini 4 yıldızlıdan 5 yıldızlıya çıkarmak istemiş, İtlaat yetkilisi ise kendisine Ferinaz Xosrowanî ile bir “randevu” ayarlaması şartıyla bunu yapabileceğini belirtmiş. Olan bitenden haberi olmayan Ferinaz, 4 Mayıs’ta otel sahibi tarafından İran istihbaratçı ile otelin bir odasına kilitlendi. Bunu üzerine durumu ve istihbaratçının insanlık dışı “niyetini” anlayan Ferinaz, tecavüze uğramamak adına binanın 4’üncü katından 3’üncü katına inmeye çalışırken, hayatını kaybetti.  Xosrawani’ye yönelik tecavüz bu girişimi, otelin güvenlik kameraları tarafından da kaydedildi.

TECAVÜZ ODASI ATEŞE VERİLDİ

Ferinaz’ın ölümünün ardından başta ailesi olmak üzere Mahabadlılar, İran rejimine olayı aydınlatması ve sorumluların cezalandırılması çağrısında bulunmuş, cevap alamadıkları takdirde protesto gösterileri düzenleyeceklerini kaydetmişti. Rejimin, tecavüzcü ve katil istihbaratçılarını koruması üzerine ise halk, dün öğleden sonra otelin bulunduğu sokağa çıkıp, “rejimin tecavüz odası” olarak adlandırdıkları Tara Oteli’ni ateşe verdi.

Otelini içine kadar giren öfkeli halk, içeride bulunan eşyaları ve mobilyaları pencerelerden dışarı savurdu. Xosrowanî’ye dönük tecavüz girişiminde parmağı olan Tebrizli Otel Müdürü Seyid Murteza Haşimi’nin de halkın protestolarının başlaması ardından gözaltına alınarak polis tarafından korunduğu belirtildi.

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Protesto gösterisinde bulunan halka, İran polisinin gerçek mermilerle saldırıp, 10 kişiyi yaralamasının ardından, çatışmaların fitili iyice ateşlendi.
Kent geneline yayılan çatışmalar nedeniyle rejim, kentte Olağanüstü Hal ilan etti. OHAL’in ilanıyla beraber binlerce asker ve polisin kenti kuşatmaya aldığı öğrenildi. Gece boyunca protestoların sürdüğü kentte, 2 yurttaşın yaşamını yitirdiği öne sürülüyor. Ayrıca söz konusu saldırılarda 27 kişinin yaralandığı ve onlarca yurttaşın da gözaltına alındığı kentten gelen haberler arasında.
Gece boyunca rejim güçleriyle çatışan halk, kentteki rejim bayraklarını indirip, kimi resmi araçları ve kimi zırhlı araçları da ateşe verdi.

KÜRTLER SOKAĞA ÇIKACAK

Protesto gösterileri meydana gelinceye kadar suskun kalan İran makamları ise, ancak otelin yakılması ardından açıklama yapmak zorunda kaldı.İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin resmi ofisinden yapılan açıklamada, olayın acilen aydınlatılması istendi.

Ayrıca, yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, bugün Rojhilat’ın her kentinde sokağa çıkılıp, kitlesel protesto gösterileri düzenlenecek. Yarın ise farklı ülkelerde Xosrawanî için eylemlerin düzenleneceği belirtiliyor.

DİHA