Çarşamba , 20 Mayıs 2015
Anasayfa » Bilim ve Teknoloji » ‘Cep’te değişim 5.5 yılda
‘Cep’te değişim 5.5 yılda

‘Cep’te değişim 5.5 yılda

Dünya genelinde akıllı telefon satışları 1.2 milyar adet olarak gerçekleşirken, bu rakam Türkiye’de onun binde biri düzeyinde oldu. Türkiye’de geçen yıl akıllı cihaz satışlarında büyük bir artış olmadığını kaydeden Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, “2014’te 12 milyon küsür akıllı telefon satışı oldu. Türkiye’de 70 milyon SIM kart abonesi var. Yılda 12 milyon telefon satışı 5.5 yılda bir değişime karşılık geliyor. Biz Brezilya ve Arjantin’e baktık. Benzer SIM kart penetrasyonları bulunan buralarda 24 milyondan 30 milyona varan telefon satışlarının olduğunu görüyoruz. Yani 2-3 yılda bir telefon değiştirmek birçok ülkede çok normal iken Türkiye’de 5.5 yıla varan bir değişim süresi söz konusu. Altı ayda bir telefon değiştiriyor değiliz” dedi.

FİBERİN SU-ELEKTRİK TEN  FARKI YOK

2015 yılında yatırımlarının odağında 4G hazırlıkları, fiber ve mobildeki birikimlerini sabit iletişim hizmetlerine de taşımak olduğuna vurgu yapan Gökhan Öğüt, şöyle devam etti: “Fiber altyapının; su, elektrik ve kanalizasyondan farkı olmadığını düşünüyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. 2015 yılı bizim için sadece bir mobil iletişim şirketi olmaktan çıkıp, evde ADSL, fiber internet ve TV gibi birçok sabit iletişim hizmetini de müşterilerine tek çatı altında sunan bir mobil ve sabit telekomünikasyon şirketi olma yolunda çok kritik bir yıl olacak. Müşterilerimizin ‘her an her yerde’ dijital dünyaya kesintisiz ve yüksek hızla bağlanabilmelerini sağlayacağız. Türkiye’nin 81 iline aynı anda sunduğumuz ‘Vodafone SüperNet Telefonsuz ADSL ve Fiber’ hizmetimizle, tüketicilerimizin hiçbir ek ücret ödemeden, sadece ihtiyaçları olan limitsiz internete sahip olmalarını sağlıyoruz.” Mobil teknolojinin son halkası 4G için artık Türkiye’nin gün saydığına dikkat çeken Öğüt, Vodafone Grubu’nun 18 ülke ve pazarda 13.7 milyon 4G abonesine hizmet verdiğini hatırlatarak, “4G teknolojisinde global birikimimizi Türkiye’ye taşıyarak her zaman olduğu gibi son teknolojileri abonelerimizle buluşturacağız. Bu konuda yurtdışına çıkan Türkiye’deki müşterilerimize Haziran 2014’ten bu yana 4G’yi deneyimleme fırsatı sunan ilk ve tek operatör olmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün itibariyle 4G uluslararası dolaşım hizmeti verdiğimiz ülke sayısı 37’ye ulaştı” dedi.

30 MİLYON ŞARKI VODAFONE’DA

Vodafone Türkiye, dünyanın önde gelen online müzik platformu Spotify ile iş birliği yaptı. Vodafone aboneleri; 30 milyondan fazla şarkıya sahip arşivi, 58 ülkede 60 milyon aktif kullanıcısı olan Spotify’ın Premium üyeliğine uygun fiyatlarla sahip olabilecek. Vodafone FreeZone’lu gençler 500 dakika, 5000 SMS ve 2.5 GB internet bulunan Vodafone Faturasız FreeZone Esnek Tarife’yi, Spotify Premium Üyelik ile birlikte ayda 29.90 TL’ye alabilecekler. Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, Spotify Avrupa Genel Müdürü Jonathan Forster ve müzisyen Teoman’ın katıldığı toplantıda konuşan Gökhan Öğüt, 15 milyar dolarlık müzik endüstri gelirinin olduğunu belirterek, “Bugün müzik gelirlerinin yüzde 39’luk kısmını, 6 milyar dolar, dijital formatlar oluşturuyor” dedi. Kesintisiz online müzik platformlarının aldığı payın da her geçen gün arttığını kaydeden Öğüt, şöyle konuştu: “Geçen yıl bu rakam 1 milyar doları geçti. Vodafon’lu gençler, ortalama bir abonemize göre yaklaşık 2 kat daha fazla konuşuyor, 6 kat daha çok mesaj gönderiyor, 4 kat daha fazla mobil internet kullanıyor.”

Toplantıda konuşan Teoman da, ilk online müzik platformları çıktığında korsan nedeniyle nefret ettiğini kaydederek, “Ama şimdi legalize olmasıyla bizim için avantaja dönüştü” dedi.

1 MİLYAR DOLAR NASIL ÇALINDI?

Yaklaşık iki yıl içinde dünya çapındaki finans kuruluşlarından 1 milyar dolara yakın miktarda para çalındı. Uzmanlar, soygunun sorumluluğunun Rusya, Ukrayna ve Avrupa’nın başka bölgelerinin yanı sıra Çinli siber suçlulardan oluşan çok uluslu bir çeteye ait olduğunu bildirdi. Siber hırsızlıktan sorumlu Carbanak suç çetesi bir dizi hedefli saldırı tekniğinden yararlanmış.

2013 yılından bu yana suçlular, yaklaşık 30 ülkede 100 banka, e-ödeme sistemi ve başka finansal kuruluşlara saldırı girişiminde bulundu. Saldırılar hâlâ etkinliğini koruyor. Kaspersky Lab verilerine göre Carbanak; Rusya, ABD, Almanya, Çin, Ukrayna, Kanada, Hong Kong, Tayvan, Romanya, Fransa, İspanya, Norveç, Hindistan, İngiltere, Polonya, Pakistan, Nepal, Fas, İzlanda, İrlanda, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Brezilya, Bulgaristan ve Avustralya’daki finansal kuruluşları hedef alıyor. En büyük meblağların bankalara düzenlenen korsanlık sonucu elde edildiği ve her saldırıda 10 milyon dolara yakın miktarlarda paranın çalındığı tahmin ediliyor. Para çalmak amacıyla bankanın kurumsal ağındaki ilk bilgisayara bulaşılması ile başlayan süreç her banka soygunu için ortalama olarak iki ile dört ay sürdü. Siber suçlular, kimlik avı yöntemiyle bir çalışanın bilgisayarına erişim sağlayıp kurbanın bilgisayarına Carbanak kötü amaçlı yazılımını bulaştırarak işe başladı. Daha sonra kurum içi ağa ulaşarak video gözetimi için yöneticilerin bilgisayarlarının izini sürmeyi başardılar. Bu da, nakit aktarım sistemlerini çalıştıran personelin ekranlarında olup biten her şeyi görmelerini ve kaydetmelerini sağladı. Bu şekilde dolandırıcılar, banka memurunun yaptığı işlemlerin tüm ayrıntılarını öğrendiler ve böylece para transferi ve ardından nakit çıkışı yapmak için personelin yaptığı işlemleri taklit etmeyi başardılar.

ÖNDER ÇELİK
[email protected]  

Etiketler: